
 

 

INTERPETATION IC 15-1994-10 OF  
ASHRAE STANDARD 15-1994 

SAFETY CODE FOR MECHANICAL REFRIGERATION 
 

February 2000 
 
 
Request from: Ken Buwalda, Operations Manager, Lindstrom Air Conditioning, Inc., 6601 Lyons Road, Coconut Creek, FL 
 33073 
 
Reference:  This request refers to paragraph 8.12.3 of ANSI/ASHRAE Standard 15-1994.   
 
Background:  A 3-story apartment building has closet-mounted air handling units with roof-mounted condensing units.  The 
refrigerant used is R-22 with no system having more than 8 pounds of refrigerant charge.  A continuous gas-tight fire resistive 
shaft runs form the 1st floor to the roof.  The shaft is vented to atmosphere via a roof vent.  The shaft contains refrigerant 
piping, water piping, electrical conduit and a 26 gauge galvanized sealed bathroom exhaust riser.  All penetrations through the 
fire resistive shaft are sealed with fire caulk. 
 
Question 1: Is the gas-tight fire resistive duct required by 8.12.3 (d) prohibited from containing other than refrigerant piping? 
  
 
Answer 1: No. 
 
Comment:  ASHRAE 15-1994, 8.12.3 (d) imposes no restriction barring water piping, electrical conduit, or exhaust risers in 
the shaft.  It does require that floor penetrations be “enclosed by an approved gas-tight fire resistive duct or shaft…”.  Section 
3 defines the word “approved”. 
 
 


